wtorek, 17 grudnia 2013

Serniko-brownie o smaku piernika

Już raz robiłam serniko-brownie, ale dodawałam wtedy do ciasta truskawki. Tym razem postanowiłam do czekoladowego ciasta dodać przyprawę do piernika. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto niesamowicie pachnie, smakuje i rozpływa się w ustach - ale też znika niesamowicie szybko :)


Składniki na brownie:
180 g mąki pszennej
300 g masła
300 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jaja
300 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na masę serową:
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
200 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
3 łyżki rumu

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy.
Do miski wrzucamy masło i cukier. Miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Do masła dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie do masy dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy, aż się składniki połączą.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180C.
Do kolejnej miski wrzucamy twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier i jajka, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy rum i mieszamy - masa będzie rzadka.
Dużą blachę smarujemy masłem. Wykładamy na dnie równomiernie 3/4 masy czekoladowej. Na nią wlewamy całą masę sernikową. Pozostałą czekoladową masę, za pomocą łyżki,  układamy plackami na masie serowej. Na koniec za pomocą widelca robimy na cieście esy floresy, żeby górna warstwa czekoladowa ładnie się rozprowadziła.
Wkładamy do piekarnika na godzinę. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone - jeśli przylepiło nam się jeszcze surowe ciasto, pieczemy jeszcze przez dodatkowe 10-15 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku żeby się przestudziło.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przypominam, iz warunkiem zaakceptowania przepisu jest umieszczenie wraz z nim banerka akcji na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj