środa, 4 grudnia 2013

Gulasz wieprzowy z soczewicą

Pyszny i sycący gulasz nasyci nas i ogrzeje. Przez to, że 5 tygodni spędziłam w domu na zwolnieniu, uciekł mi listopad i nie  mogę się przyzwyczaić do tych zimnych poranków. Kiedy przed wypadkiem chodziłam do pracy był październik i można było spokojnie wyjść z domu w skórzanej kurtce - teraz płaszcz, czapka, szalik i rękawiczki a mi i tak jest zimno. Pewnie jak większość z Was dogrzewam się gorąca herbatą i ciepłym obiadem ;)

Składniki:
400 g gulaszu wieprzowego
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 szklanka soczewicy
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa

Soczewice gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso, myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie przekładamy mięso do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Kiedy na powierzchni wody pojawiać się będą szumowiny, usuwamy je łyżką. Gdy woda będzie czysta, dodajemy do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Paprykę i pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie. Dodajemy je do mięsa  razem z koncentratem pomidorowym i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ugotowana soczewicę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj