wtorek, 24 grudnia 2013

Kruche rogaliki z makiem

I już ostatni wypiek na tegoroczne święta. Ja zakończyłam już przygotowania, teraz już zostaje mi tylko czekać, aż w końcu będzie można zacząć pałaszować ;)
Wesołych Świąt!

Składniki na ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
200 g margaryny
1/4 szklanka cukru
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18%
1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Składniki na masę makową:
200 g maku
50 g masła
3 łyżki miodu
6 suszonych śliwek
6 suszonych fig
4 łyżki rodzynek
4 łyżki włoskich orzechów
1/4 szklanki rumu
 
Dzień wcześniej zalewamy mak wrzącą wodą i zostawiamy na parę godzin. Następnie odsączamy mak za pomocą sitka i mielimy w maszynce 2-3 razy.
Na drugi dzień ugniatamy ciasto w podanych składników, po czym zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni roztapiamy masło z miodem. Następnie dodajemy mak i podprażamy. Do maku dodajemy pokrojone drobno śliwki, figi, orzechy i rodzynki razem z rumem. Wszystko razem mieszamy i podprażamy. Kiedy masa będzie już gotowa ściągamy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 190C.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Odkrawamy kawałek ciasta, a następnie cienko je rozwałkowujemy tworząc koło. Dzielimy to koło na 8 trójkątów i na każdym z nich nakładamy łyżeczką masę makową. Następnie zawijamy ciasto do środka tworząc rogaliki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Tak pozawijane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Upieczone i wystudzone rogaliki polewamy lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj