piątek, 18 stycznia 2013

Śniadanie - jajko zapiekane w bułeczce

Weekend już się zaczyna, a nie ma udanego weekendu bez porządnego, powolnego i sycącego śniadania. Pozwólmy więc sobie na takie śniadanie przy okazji soboty, leniuchujmy w łóżku najdłużej jak się da - ja mam taki plan :]

Składniki:
1/2 puszki krojonych pomidorów
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 jajka
2 plastry sera żółtego
2 duże bułki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano, bazylia
szczypiorek

Nastawiamy piekarnik na 190C.  Nożem odcinamy wierzch bułki i wycinamy w niej miejsce, uważając by nie zrobić dziury w dnie. Wypełniamy dno pomidorami z puszki lub świeżymi. Do każdej bułki wsadzamy odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Następnie do każdej bułeczki wkładamy 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, układając ja na krzyż oraz tak by rogi wystawały poza dziurę w bułce. Do tak przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku, doprawiamy odrobiną soli i wkładamy do piekarnika. Kiedy białko będzie ścięte przykrywamy każdą z bułek plasterkiem sera żółtego i jeszcze przez chwilę zapiekamy.
Podajemy bułeczki na gorąco, posypane dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego! 

4 komentarze:

Drukuj