poniedziałek, 27 lutego 2012

Spaghetti alla bolognese

Spaghetti - szybkie i pyszne danie. Nie przejadło mi się od czasów studenckich, kiedy to makaron był jednym z głównych posiłków, posypanym tylko odrobiną wegety :D Na szczęście to już przeszłość, i teraz mogę sobie pozwolić na pyszne spaghetti z mięsem.
Polecam wszystkim zrobienie takiego spaghetti i porzucenie gotowych sosów w słoikach, w których jest pełno chemii i ulepszaczy smaku. Koszt takiego spaghetti i gotowca ze słoika, do którego i tak trzeba dodać mięso jest taki sam - ale smak nieporównywalny :] 

Składniki:
½ opakowania makaronu spaghetti (polecam pełnoziarniste)
400 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych
½ papryki żółtej
½ papryki czerwonej
mała marchewka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano, bazylia, tymianek
starty ser typu parmezan

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy. Kiedy będzie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy jak będzie al dente.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Jak mięso się lekko podsmaży dodajemy czosnek, papryki i marchewkę. Dalej smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory. Kiedy wszystko zacznie się dusić, dodajemy przyprawy i zioła do smaku.

Odcedzony makaron wrzucamy do garnka. Następnie wrzucamy do niego sos bolognese i mieszamy. Podajemy spaghetti na talerz i posypujemy serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj