Składniki (na około 12 muffinek):
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
pół szklanki cukru (dałam cukier trzcinowy)
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
pół szklanki cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych
1/3 szklanki oleju
2 jajka roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka startej marchwi
¼ szklanki mleka
2 jajka roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka startej marchwi
¼ szklanki mleka
Składniki na masę:
250 g serka mascaropne
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce)
W naczyniu mieszamy jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche. Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy marchewkę i orzechy. Ciasto rozdzielamy łyżka na foremki na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut. Zanim wyciągniemy sprawdzamy patyczkiem czy są już w środku upieczone.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz