czwartek, 1 marca 2012

Marchewkowe muffinki z masą mascarpone

Male babeczki to ostatnio hit w cukierniach i kawiarniach jak i w domowej kuchni. Wcale się nie dziwię. Zrobienie muffinków nie zajmuje dużo czasu, wystarczy wszystkie składniki połączyć, wlać do foremek, piec chwilę i albo zjeść od razu albo fantazyjnie ozdobić. Uczta dla oczu, uczta dla podniebienia :]

 
Składniki (na około 12 muffinek):
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
pół szklanki cukru (dałam cukier trzcinowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych
1/3 szklanki oleju
2 jajka roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka startej marchwi
¼ szklanki mleka

Składniki na masę:
250 g serka mascaropne
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce)


W naczyniu mieszamy jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche. Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy marchewkę i orzechy. Ciasto rozdzielamy łyżka na foremki na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut. Zanim wyciągniemy sprawdzamy patyczkiem czy są już w środku upieczone.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj