piątek, 10 lutego 2012

Pieczony pstrąg z cytrynami

 
Pstrąg jest bardzo delikatną w smaku rybą. Nie wymaga stania w kuchni, wystarczy dodać parę ziół, zawinąć w filię, upiec i delektować się :]

Składniki:
Pstrąg
Cytryna pokrojona w plastry
Czubata łyżeczka trawy cytrynowej
Sól
pieprz
Łyżeczka masła

Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180C. Rybę układamy na folii, do środka pstrąga wkładamy trawę cytrynową i połowę cytryn. Następnie obkładamy pstrąga plasterkami masła i cytryn. Całość szczelnie zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy rybę z piekarnika. Delikatnie rozchylamy folię tak, żeby nie wylał się powstały podczas pieczenia sos. Dopiekamy rybę jeszcze maksymalnie 10minut. Podajemy pstrąga w folii na talerzu, każdy sam odkłada sobie plastry cytryny na bok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj