wtorek, 21 lutego 2012

Śniadanie - Papryka zapiekana z jajkiem i kaparami oraz kanapki z guacamole

 Kolejna propozycja śniadania do łóżka, tym razem zrobiona typowo pod męża - bo są jajka :] Przepis na taką paprykę widziałam jakiś czas temu w gazecie i długo nosiłam się z myślą żeby ją zrobić. Czas wykonania takiego śniadania jest dość długi, ponieważ trzeba papryce dać czas by się upiekła.
Dodatkiem do papryki z jajkiem w tym przypadku są kanapki z sałatką z awokado. Całość wygląda przepięknie kolorowo i równie dobrze smakowało :]

Składniki na pieczoną paprykę:
1 duża papryka
2 jajka
3 łyżki marynowanych kapar
sól, pieprz

Składniki na guacamole:
1 awokado
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
połowa papryki
połowa cytryny
sól
pieprz

Jedną dużą paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z nasion i oprószamy solą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Małą foremkę wykładamy pergaminem, kładziemy na nią papryki i zapiekamy przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki, wbijamy do każdej z nich po jajku i wrzucamy po równo kaparów. Następnie solimy i pieprzymy. Wsadzamy delikatnie papryki do piekarnika i pieczemy aż się białka jaj zetną (w zależności od wielkości jajka nawet 20 minut).

Obieramy awokado, usuwamy pestkę, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora zalewamy gorąca wodą. Po minucie wyciągamy go, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Połowę papryki myjemy i również kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy guacamole na kromki chleba (można z chleba wcześniej zrobić chrupiące tosty).
Smacznego :]  
 

2 komentarze:

  1. naprawdę fajnie kolorowo to wygląda!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Noo pięknie to wygląda! Zwłaszcza na tych talerzach, które mam i ja! :) D.S.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj