środa, 15 lutego 2012

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne to idealna propozycja na weekendowy obiad. Można ją zrobić w piątek po południu i jeść przez 2 dni. Pierwszy raz jak się ją przygotowuje, człowiek się strasznie namęczy i nabrudzi. Nie warto się jednak zniechęcać - po paru razach wyrabia się nawyki i np. 3 sosy przygotowuje się jednocześnie, co za tym idzie przygotowania lasagne bez samego pieczenia zajmuje około 15 minut. 
Nie jestem zadowolona do końca ze zdjęcia mojej lasagne, przy wyciąganiu z naczynia zawsze się coś obsunie, a w tym przypadku poszalałam z serem żółtym i się strasznie ciągnął. Ale nie liczy się zdjęcie tylko SMAK :]

 
Składniki na farsz ze szpinaku:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (ja wole liście niż rozdrobniony)
4 ząbki czosnku
200 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieska pleśnią)
sól, pieprz
papryka słodka

Składniki na sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos beszamelowy:
łyżka masła
¾ szklanki mleka
łyżki mąki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
pół opakowania makaronu lasagne (najlepiej takie, które nie trzeba podgotowywać, informacja jest na opakowaniu)
250 g sera żółtego w plastrach
pomidor obrany ze skórki
oliwa z oliwek


Opakowanie szpinaku wrzucamy do miski z ciepłą wodą. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, kiedy się nagrzeje wrzucamy odmrożony szpinak i czosnek. Kiedy szpinak się całkowicie rozmrozi i lekko podsmaży, wrzucamy pokruszona gorgonzolę. Mieszamy Az składniki się połączą. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.

Do małego garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku (bardzo krótko). Wlewamy pomidory z puszki i dusimy. Jak się zagotuje przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.

W malutkim rondelku rozpuszczamy masło. Posypujemy mąką i krótko podsmażamy, uważamy żeby się masa nie przypaliła. Zalewamy zasmażkę mlekiem i mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Cały czas mieszając zagotowujemy sos. Przyprawiamy do solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu beszamelowego. Na dno układamy płaty lasagne, następnie dodajemy połowę farszu ze szpinakiem. Na szpinak układamy plasterki ser żółtego, na niego nakładamy sos beszamelowy i kolejne płaty makaronu. Czynność powtarzamy: szpinak, ser żółty, sos beszamelowy i makaron. Następnie na makaron wlewamy cały sos pomidorowy. Podważamy lekko makaron przy brzegu naczynia, żeby część sosu spłynęła niżej. Na sosie układamy resztę sera żółtego i pokrojone w plasterki kawałki pomidora. Wsadzamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200C na 30 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Próbowałam i muszę przyznać, że była najlepsza na świecie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj