Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 łyżki mąki
żółtko jaja
2 ząbki czosnku
szczypka gałki muszkatołowej
szczypka majeranku
sól
pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w malakserze. Dodajemy żółtko jaja, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy aż do połączenia się składników. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Na patelnię wlewamy olej. Następnie ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej formując placki. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor.
Podajemy z czym lubimy: ja podałam z pieczarkami podsmażonymi na maśle oraz ze śmietaną. Mój mąż preferuje tylko placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz