środa, 28 grudnia 2011

Czekoladowe ciasteczka z chili

 
 Mój mąż uwielbia eksperymenty kulinarne, najlepiej jakby one były mięsne i na ostro. Za słodyczami nie szaleje tak jak ja, ale ciasteczka czekoladowe z chili uwielbia i zjada w każdej ilości :) czasem się zastanawiam czy te ciastka nie wpłynęły na jego decyzję o ożenieniu się ze mną ;P 


Składniki:
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
2 jajka
6 łyżek mąki
15 dag cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
8 dag rodzynek
likier czekoladowy
2 łyżki płatków chili

17 dag czekolady rozpuszczamy z 3 łyżkami masła na wolnym ogniu.
Rodzynki wrzucamy do małego rondelka, zalewamy je likierem, rozgrzewamy na wolnym ogniu (ale nie gotujemy!) i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka jaj ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę jajeczną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy powoli roztopioną czekoladę i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodajemy do masy i powoli mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Następnie dodajemy odsączone rodzynki, pozostałą czekoladę pokruszoną na małe kawałki i chili. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Ciastka formujemy łyżką na papierze pergaminowym, należy zostawiać przerwy, gdyż ciasteczka rosną. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180C.
Najlepiej smakują jak są ciepłe :]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj