piątek, 23 grudnia 2011

Kruche rogaliki orzechowe


Te ciasteczka kojarzą mi się z moją kochaną babcią, która piekła je może 4 razu w roku i zawsze chomikowała w metalowej puszce, ukrytej w szafce. W tamtym okresie zrobiłabym wszystko żeby w nagrodę dostać jeden rogalik. Do czasu, kiedy „wyczaiło” się go je babcia chowa, i wtedy zaczynało się podkradanie. Mmm, te rogaliki to ulubiony smak mojego dzieciństwa :]

Składniki:
300 g mąki
70 g cukru
70 g orzechów włoskich zmielonych
140 g masła
1 całe jajko
Łyżeczka cukru waniliowego
Cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, odrywać małe kawałki ciasta i rolować w dłoniach wałeczki zaginając końce w kształcie rogalika. Układać rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 180C około 10-15 minut, aż spody będą lekko brązowe.
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. a mozna dodać inne orzechy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Trzeba tylko je bardzo drobno zmielić :]

      Usuń

Drukuj