wtorek, 6 grudnia 2011

Makaron z cieciorką i cukinią

Uwielbiam ten makaron. Przepis poznałam oglądając pewien program telewizyjny, ale dodałam do niego cukinię i pieczarki. Moim zdaniem ta wersja jest o niebo lepsza.

Składniki (dla 2-3 osób):
200 g makaronu pełnoziarnistego (zazwyczaj używam penne, ale tym razem wybrałam świderki)
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
1 mała puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów
5 pieczarek
3 plastry sera żółtego
oliwa
sól, pieprz, chili

Pokroić paprykę, cukinię i pieczarki w kostkę. Drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić czosnek, następnie paprykę i cukinię. Mieszać żeby się czosnek nie przypalił. Jak warzywa zmiękną, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i pieczarki. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i chili do smaku. Wszystko razem dusić ok. 5 minut. Pod sam koniec duszenia dodać ser pokrojony w małe kosteczki. Wymieszać farsz z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj