wtorek, 27 grudnia 2011

Polędwiczki wieprzowe faszerowane pomidorami i fetą

 
Moja propozycja na extra kolację :]

Składniki (na 4 porcje):
4 małe polędwiczki wieprzowe (lub 2 duże przekrojone na pół)
mały słoik suszonych pomidorów
pół opakowania sera feta
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
sól pieprz

Sos czosnkowy:
pół szklanki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
tymianek
sól
pieprz


Mięso umyć i osuszyć, następnie nożem zrobić otwór na całą długość uważając, żeby nigdzie nie przekuć mięsa na wylot. Wnętrze polędwiczek wypełnić pomidorami i fetą. Wierzch mięsa posypać bardzo małą ilością soli oraz pieprzem. Mięso wsadzić do miski, wlać do niej oliwę z zalewy pomidorów, wcisnąć 2 ząbki czosnku, zawinąć folią i wsadzić na noc do lodówki.  
Na drugi dzień wyciągnąć mięso, przerzucić wszystko do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki i piec wszystko w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 200C.
Sos czosnkowy przygotować mieszając wszystkie składniki.
Smacznego :]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj