piątek, 9 grudnia 2011

Naleśniki z brokułami i fetą


 Moja mała wariacja na temat naleśników z brokułami, wersja zapiekana z sosem serowym. Jest to szybkie, tanie i bardzo sycące danie.

Ciasto na naleśniki:
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
łyżka oliwy
Dodatkowo:
500 g brokułów
1 opakowanie sera typu feta
ok. 10 plasterków sera żółtego
1 opakowanie  Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

Składki na ciasto zmiksować i odstawić na 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie i na łyżeczce oleju smażymy naleśniki.   
Brokuły umyć, podzielić na drobne różyczki i gotować aż zaczną nabierać miękkości. Ugotowane brokuły odcedzamy, po czym widelcem je w garnku rozdrabniamy. 
W małym garnku przygotowujemy sos Knorr wg przepisu na opakowaniu.
Na naleśniku kładziemy plasterek sera feta, czubatą łyżkę brokuł i plasterek sera żółtego. Zawijamy naleśnika jak na krokieta (zaginamy boki z lewej i prawej strony i zwijamy od góry do dołu, aby wyszedł zamknięty rulon). 2 -3 małe ceramiczne naczynie (albo jedno duże) skrapiamy odrobiną oliwy, kładziemy na niej 3 naleśniki, polewamy sosem serowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekamy ok. 15 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj