wtorek, 13 grudnia 2011

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Szybka bruschetta (grzanka) z pomidorami i mozzarella. Docelowo pomidorki nie powinny być w plasterkach, ale pokrojona w małą kostkę, niestety nie mogłam już się doczekać aż ją zjem ;P

Składniki (na 4 bruschetty):
2 półbagietki
duży pomidor
1 kulka mozzarelli
4 ząbki czosnku
łyżka masła
kilka listków świeżego tymianku
sos winegret (gotowy, w proszku lub można zrobić samemu) 

Półbagietki kroimy tworząc 4 grzanki. Smarujemy je cieniutko masłem. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i smarujemy nim grzanki. Tak przyrządzone wsadzamy do piekarnika, nagrzanego do 200C na 15 minut. 
Następnie musimy sparzyć pomidora, żeby nam skórka łatwiej odeszła. Obranego pomidora, odcedzona mozzarellę i 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki (pomidora można w małą kostkę). Przygotowujemy sos winegret.
Wyciągamy z piekarnika grzanki. Układamy na nich po kolei plasterek pomidora, plasterek sera a na wierzch plasterki czosnku. Polewamy sosem winegret i posypujemy tymiankiem :]
Idealnym dodatkiem to takiej grzanki jest lampka białego wina. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj