czwartek, 22 grudnia 2011

Piernik z bakaliami


Święta już za 3 dni, w związku z czym wczoraj upiekłam piernik z bakaliami, według przepisu mojej babci. Pychotka!


Składniki:
½ kostki margaryny
1 szklanka cukru 
½ szklanki miodu
2 całe jajka 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ kg mąki 
1 szklanka mleka
1 opakowanie przyprawy do piernika
ok. 250 g bakalii (rodzynki, śliwki, daktyle, żurawina, figi)

Do małego garnka wrzucić i rozpuścić margarynę, następnie dodać cukier, miód i przyprawę do piernika. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, 2 jajka, mleko i zmiksować. Na koniec dodać bakalie, wymieszać ciasto łyżką, wlać do wysmarowanej masłem formy i piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Przed wyciągnięciem piernika, najlepiej sprawdzić wykałaczką czy się upiekł :]
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj