środa, 7 grudnia 2011

Tarta tatin (tarta z jabłkami i karmelem)

Aura na dworze nie sprzyja, więc na osłodę polecam szarlotkę :] ta jest wyjątkowo pyszna i wbrew pozorom łatwa w zrobieniu. Może nie wygląda zbyt pięknie, ale zapewniam, że po upieczeniu nie przeżyje dłużej niż pół godziny :]

Składniki na ciasto:
200 g mąki pełnoziarnistej (może być zwykła, ale ja już używam tylko z pełnego ziarna)
1 jajko
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (łatwy do kupienia w sklepie i o niebo lepszy od cukru waniliowego)

Składniki na karmel:
60 g cukru
1 łyżka wody
60 g masła

Dodatkowo:
7 jabłek
sok z 1 cytryny
cynamon

Ze składników na ciasto formujemy placek i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wsadzamy je go miski i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Smarujemy cieniutka warstwa masła formę na tartę (o średnicy ok. 23 cm, nie wyższa niż 6 cm).
W rondelku rozgrzewamy wodę z cukrem, mieszamy aż do całkowite rozpuszczenia się cukru. Następnie gotujemy bez mieszania, powoli aż powstanie nam złotobrązowy karmel. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło i mieszamy (trzeba uważać żeby się nie oparzyć!). Wlewamy karmel z masłem do formy i rozprowadzamy ją równomiernie.
Posypujemy jabłka cynamonem i układamy je ciasno,  grzbietami do dołu w formie.
Wałkujemy cieniutko ciasto wyciągnięte z lodówki, układamy go na jabłkach, zawijamy po bokach i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 30-40 minut w temp. 200C aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu studzimy 10 minut, po czym obkrawamy ciasto dookoła, przykrywamy formę talerze i odwracamy tartę.

Jabłka wsiąknęły cały karmel i rozpływają się w ustach <mniam>

1 komentarz:

  1. Ależ ja bym coś chętnie upichciła...Niestety tu gdzie teraz przebywam nie mam odpowiednich warunków:( Już nie mogę się doczekać mojego wielkiego powrotu do kuchni, a Twoja szarlotka wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj