czwartek, 2 stycznia 2014

Klops wieprzowy z cukinią i jajkami

Po obżarstwie, które trwało nawet i tydzień, przychodzi w końcu czas na by wrócić do normalnego i racjonalnego żywienia. Ponadto ważne, by nie siedzieć nie wiadomo ile w kuchni - przygotowanie potraw na święta sprawiło, że nie wychodziło się z kuchni przez 2 doby ;)
Polecam zatem klopsa - łatwy, szybki, sycący i zdrowy. Jeśli ktoś wolałby wersję jeszcze bardziej odchudzoną, proponuję zamienić mięso wieprzowe na to z indyka.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe cukinie
4 jaja
2 łyżki otrębów pszennych
sól
młotkowany czarny pieprz
słodka paryka
gałka muszkatołowa

3 jajka gotujemy na twardo.
Cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru soku.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Do miski wrzucamy mielone mięso, odciśniętą cukinię, 1 surowe jajko, otręby pszenne i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Obieramy ugotowane jajka.
Na dno keksówki układamy 1/2 farszu mięsnego, następnie układamy obok siebie 3 jajka na twardo, przyciskamy do dna, a następnie przykrywamy całość resztą farszu. Wygładzamy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę.
Klops świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno podawany w plasterkach na pieczywie.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj