Kolejna wersja serniko-brownies, tym razem z jagodami. Uwielbiam ten rodzaj ciasta - jest szybkie, smaczne, nie za słodkie, można dodać do niego każde owoce i co najważniejsze - zawsze wychodzi! Ponieważ to ciasto zakalcowate, nawet jeśli uważasz, że nie potrafisz piec, to ciasto Ci z pewnością wyjdzie. A jak wyjdzie to może złapiesz bakcyla by piec więcej i odważniej ;)
Składniki na warstwę czekoladową:
250 g gorzkiej czekolady
200 g masła
70 g cukru
100 g mąki
2 jaja
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na warstwę sernikową:
500 g twarogu sernikowego
2 jaja
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo:
500 g jagód (użyłam mrożonych)
Zaczynamy od masy czekoladowej. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i cukier. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Później dodajemy do niej resztę składników i miksujemy.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Przygotowujemy masę sernikową. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia się składników.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia (użyłam kwadratowej o boku ok. 25 cm).
Wylewamy na blachę całą masę czekoladową - nie musi być równomiernie. Następnie na nią wlewamy bezpośrednio masę sernikową. Później bierzemy widelec i robimy w masie esy floresy. Na koniec całość posypujemy jagodami.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli na patyczku jest surowe ciasto pieczemy jeszcze kilka minut - jeśli patyczek jest wilgotny, ale nie oblepia go ciasto, to znak, że można je już spokojnie wyciągać.
Smacznego!
Hej :) Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńPo szczegóły zabawy zapraszam tutaj: http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html Pozdrawiam, rogalikowa