wtorek, 21 stycznia 2014

Pulpeciki wieprzowe z cukinią w sosie pomidorow-paprykowym

Mięso mielone z dodatkiem tartej cukinii świetnie smakuje. Już raz na blogu pojawił się przepis na klops w takiej kombinacji. Dziś kolejna, tym razem na pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym.

Składniki na pulpety (12 sztuk):
400 g mielonej wieprzowiny
1 mała cukinia
1 jajko
3 łyżki otrębów żytnich
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka
800 ml bulionu (może być z kostki)
1 łyżka oliwy

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
ostra papryka
1 łyżka oliwy

Cukinię myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, otręby żytnie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie lepimy z mięsa 12 pulpecików (jeśli z mięsa nie chcą się formować można dodać jeszcze trochę otrębów).
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Następnie podsmażamy na niej, lekko z każdej strony pulpeciki. Później, ładnie zarumienione przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Przygotowujemy sos.
Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną paprykę i podsmażamy.
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do smażącej się papryki. Następnie dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przelewamy sos do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na gładki sos. Po tym ponownie wlewamy go na patelnię i na lekkim ogniu gotujemy. Sprawdzamy smak, jeśli jest mało ostry dodajemy więcej papryczki.
Pulpeciki wyławiamy z bulionu i podajemy z sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj