piątek, 18 października 2013

Serowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Jak już wiele razy pisałam, uwielbiam tarty. I te na słodko i te wytrawne. Dziś kolejna propozycja na tartę, która może być obiadem, lunchem na ciepło lub zimno w pracy, poczęstunkiem dla gości na imprezie, a jakby nam pora roku i pogoda pozwoliła, to moglibyśmy wziąć taka tartę na piknik ;)
Jest ona bardzo sycąca, niesamowicie aromatyczna i serowa, bardzo serowa.

Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
zioła prowansalskie

Składniki na farsz:
1 mały brokuł
1 średnia cukinia
5 suszonych pomidorów z oleju
1 camembert
1 łyżka masła
2 łyżki mąski
1,5 szklanki mleka
60 g oscypka
40 g sera cheddar
gałka muszkatołowa
pieprz

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na blacie, dodajemy masło, olej, sól i przyprawy. Następnie zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Brokuła myjemy, po czym kroimy na małe różyczki. Następnie myjemy cukinię, osuszamy ją i kroimy na małe talarki.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Następnie wrzucamy do niej brokuła i cukinię i gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy zimną wodą.
Nastawiamy  piekarnik na 180C.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy oscypka i cheddara.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i mieszamy całość energicznie trzepaczką, uważając by nie powstały grudki, aż do zagotowania. Następnie dodajemy oscypek i cheddar. Mieszamy, aż ser się rozpuści, po czym ściągamy z ognia.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie wykładamy je dokładnie ciastem. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto, a później wkładamy do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory i camemberta.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, camembert, cukinię i brokuła. Całość zalewamy dokładnie sosem beszamelowo-serowym. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na 20 minut.
Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika.
Tartę można spożywać na ciepło i na zimno.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj