poniedziałek, 7 października 2013

Szarlotka z konfiturą z płatków róż

W życiu spotykamy wiele kobiet. Większość z nas ma do czynienia z jedną szczególną kobietą - teściową. Jest to taka właśnie wyjątkowa postać, która potrafi sprawić, że nasze życie jest miłe, spokojne i przyjemne, ale jak nadepniemy jej na odcisk, to auuuua - lepiej wyprowadzić się na inną planetę ;)
W związku z tym, zamiast naciskać na jej odcisk, lepiej upiec jej szarlotkę. A poniżej szarlotka upieczona dla mojej teściowej :)

Składniki na ciasto:
1 kostka masła
200 g cukru
3 łyżki wody
350g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo:
4 jabłka (u mnie szare renety)
konfitura z płatków róż (u mnie domowej roboty, ale można użyć konfitury wiśniowej)
1 łyżka brązowego cukru

Masło z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku. Jak już będziemy mieć jednolitą masę odstawiamy ją do przestudzenia.
Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową i jajka. Przy pomocy miksera mieszamy ciasto bardzo dokładnie.
Nastawiamy piekarnika na 180C.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wysmarowanej tłuszczem lub tak jak ja do formy sylikonowej.
Obieramy jabłka. Następnie kroimy je w poprzek i wydrążamy gniazda nasienne.
Układamy jabłka na cieście i lekko je dociskamy. Za pomocą łyżeczki do każdej dziurki w jabłku dodajemy konfiturę.
Na koniec posypujemy jabłka odrobiną brązowego cukru.
Wkładamy ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy na pewno jest upieczone za pomocą wykałaczki.
Upieczone ciasto wyciągamy i zostawiamy je do przestygnięcia. Możemy je jeszcze posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pastę waniliową można zastąpić samym aromatem czy zrobi to dużą różnicę? Nawet nie wiem gdzie taką pastę kupić (poza Internetem) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromat najlepiej wyrzucić. Pastę waniliową można kupić przez Internet i trochę kosztuje, ale za to jest wydajna. Można ją zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarenkami z laski wanilii albo cukrem z prawdziwą wanilią. Cukier wanilinowy i aromat waniliowy lepiej nie kupować ;)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, ekstrakt już będzie mi łatwiej znaleźć :) ile będzie potrzebne ekstraktu w takim wypadku?

      Usuń
    3. łyżeczka w zupełności wystarczy :]

      Usuń
  2. Mmm, pyszności :) Ślicznie wygląda z konfiturą :)
    Moja przyszła (mam nadzieję ;)) Teściowa jest na szczęście z tych kochanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie wygląda i super smakuje. Ciasto jest słodkie, jabłka kwaśnawe a róża słodka. Szkoda że jej zapachu nie mogę udostępnić, bo on był NIEZIEMSKI!!

      Usuń
  3. Lucynka czekam do lata płatki róży i robię to cudo :)
    Wyszukane przepisy, które są niepowtarzalne :)
    Z chęci poznania smaku danej potrawy, spróbuję coś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj