Sezon dyniowy w pełni. Już jeden przepis na danie główne z jej udziałem wrzuciłam ostatnio, dziś pora na coś słodkiego. Ciasto jest pyszne, z piernikowym posmakiem, do tego orzechy i rodzynki - niebo w gębie!
Składniki:
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
2 szklanki drobno startego miąższu dyni
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki roztopionego masła (ok. 180g)
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
mielone orzechy
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Do miski wrzucamy mąkę, orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, a następnie mieszamy.
Do suchych składników dodajemy startą dynię (można ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub tak jak ja zetrzeć przy pomocy blendera). Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do kwadratowej formy i wkładamy do piekarnika na 40-45 minut.
Upieczone ciasto wyciagamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, po czym rozsmarowujemy po cieście. Całość posypujemy mielonymi orzechami.
Smacznego!
Mmm, zapowiada się wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwyszedł zakalec....
OdpowiedzUsuńNiedobrze. Jak robiłam to ciasto nie wyszedł mi zakalec - co widać na zdjęciu
Usuń