piątek, 4 października 2013

Śniadanie - omlet z zielonymi warzywami

Weekend przed nami, a co w związku z tym - tradycyjnie już leniwe śniadanie. Tym razem omlet z zielonymi warzywami. Niezwykle smaczne i pełnowartościowe śniadanie, które zasmakuje prawie każdemu ;)

Składniki:
3 jajka
1 różyczka brokuła
1/3 cukinii
garść liści szpinaku
cebulka dymka
1 łyżka masła
sól, pieprz
1/2 małego opakowania jogurtu naturalny\ego
szczypiorek

Brokuła myjemy i kroimy na bardzo drobne różyczki.
Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy.
Cebulkę kroimy drobno.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz i energicznie mieszamy trzepaczką.
Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie wrzucamy warzywa i podsmażamy chwilę. Kiedy zaczną mięknąć zalewamy je jajkami. Smażymy.
W czasie kiedy omlet się smaży kroimy drobno szczypiorek.
W małej miseczce mieszamy jogurt, szczypiorek, sól i pieprz.
Patrzymy czy omlet się ściął, jeśli tak to zawijamy dwa brzegi do środka po czym zdejmujemy go na talerz.
Polewamy go sosem jogurtowym i przyozdabiamy szczypiorkiem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne!:) Aż chce sie zjeść!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, i podane do łózka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. leniwe weekendowe śniadania u mnie zawsze są serwowane w łóżku ;)

      Usuń

Drukuj