Jesień to idealna pora roku na szarlotki. Mamy wówczas dostępne różnego rodzaju jabłka, w przystępnych cenach. Możemy kupić słodkie, kwaśne, twarde, miękkie i soczyste. Co kto lubi. Polecam do wypróbowania kolejną moją szarlotkową propozycję ;)
Składniki:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
250 g masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 kg jabłek (u mnie szare renety)
2 banany
1 szklanka rodzynek
cynamon
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Z mąki, masła, jajka, cukru i pasty waniliowej ugniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy je na tarce o największych oczkach. Banana obieramy i również ścieramy. Starte owoce przekładamy do miski, dodajemy do nich rodzynki i cynamon i mieszamy.
Do miseczki wrzucamy płatki owsiane i migdałowe, wiórki kokosowe, zalewamy olejem i miodem. Za pomocą łyżki mieszamy kruszonkę bardzo dokładnie.
Formę na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ją rozwałkowanym cienko ciastem. Układamy na nim owce. Na owoce wykładamy kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut.
Po tym czasie wyciągamy szarlotkę i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz