środa, 4 stycznia 2012

Sałatka warstwowa gyros

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Idealnie nadaję się na imprezę, imieniny u cioci ;) lub też jako propozycja obiadu (kaloryczna ;). Kolejną zaleta tej sałatki jest to, że jak nam zostanie na drugie dzień, to jest jeszcze lepsza w smaku niż dzień wcześniej ;)

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka kukurydzy
słoik marynowanej papryki
słoik ogórków konserwowych
mały słoik marynowanych pieczarek
ketchup
majonez
oliwa
sól, pieprz, papryka ostra


Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, przyprawić i podsmażyć na oliwie.
Kapustę pekińska pokroić w paski, a paprykę, ogórki i pieczarki w małą kostkę.
Wziąć miskę i ułożyć warstwowo sałatkę: 1/3 porcji kapusty pekińskiej, kurczak, ketchup (tak żeby cieniutką warstwą przykryć mięso), papryka, pieczarki, ogórki, majonez, kukurydza i na wierzch reszta kapusty pekińskiej.
Jeśli mamy gości najlepiej jest zrobić sałatkę rano i odstawić do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje odstana :] Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj