Składniki:
400-500 g filetu z łososia
2 cytryny
3 ząbki czosnku
garść pietruszki, tymianku, estragonu, bazylii, trawy cytrynowej
gwiazdka anyżu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Sos jogurtowy (należy wymieszać wszystko razem):
1 mały jogurt naturalny
garść ziół prowansalskich
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól, pieprzu
Łososia myjemy i lekko suszymy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy filet przyprawami i kładziemy na folii aluminiowej. Na wierzch ryby układamy plasterki cytryny i gwiazdkę anyżu. Następnie skrapiamy rybę oliwą z oliwek i zawijamy w folię. Trzeba dokładnie, szczelnie zespolić brzegi folii, ale nie opakowywać łososia ciasno, ponieważ para ma w paczuszce krążyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 20 minut (jeśli łosoś był mrożony to będzie potrzebował więcej czasu).
Łososia podajemy polanego sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz