wtorek, 24 stycznia 2012

Leniwe pierogi

 
Kiedy przejedzą mi się ziemniaki, kasza i makaron, wtedy zaczynam myśleć o pierogach :] a ponieważ chwilowo mam kulinarnego lenia i ciągle chce mi się spać, polecam szybkie i LENIWE pierogi :D

Składniki:
500 g półtłustego twarogu
2 jajka
100 g mąki
1/2 łyżeczki soli

Twaróg mielimy w maszynce, albo jeśli nam się nie chce wyciągać maszyny, trzeba ser rozbić widelcem.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Z masy formujemy wałeczki (należy lekko podsypać sobie blat, żeby pierożki się nie posklejały) i tniemy po skosie na romby.
W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu. Aby sprawdzić, czy są w środku ugotowane najlepiej wyciągnąć jednego i spróbować.
Tak ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerze i podajemy z czym lubimy najbardziej: z masłem, podsmażona bułką tartą, sosem albo na słodko z cukrem i cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj