poniedziałek, 30 stycznia 2012

Kakaowy nugat z bakaliami

To nie jest niebo w gębie - to czysta rozpusta! Bomba kaloryczna, która sprawia, że nawet najgorszy dzień staje się znośny. Uwielbiam go robić kiedy wiem, że będę mieć gości, a niekoniecznie chce mi się stać w kuchni - deser ten jest bardzo prosty i smakuje wszystkim!


Składniki:
2 kostki margaryny
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 szklanka mleka w proszku
400g herbatników (trzeba je mocno pokruszyć)
Bakalie (ja dodaję ryż preparowany, galaretki w cukrze, suszone śliwki, morele, żurawina i rodzynki)
Wafle

Rozpuszczamy margarynę, mleko, cukier i kakao. Kiedy masa lekko przestygnie dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki i ponownie mieszamy. Wrzucamy do masy bakalie (moim zdaniem im więcej tym lepiej). Do prostokątnej blachy wsadzamy 1 listek wafla, nakładamy masę a następnie przykrywamy ją 2 listkiem. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Smacznego :]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj