Składniki:
0,5 kg filetu drobiowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 ziarna jałowca
3 ziarna czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka ostrej papryczki
łyżeczka ostrej papryczki
sól
W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i następnie mielimy w malakserze (albo przy użyciu blendera). Do mięsa dodajemy mieszankę czosnku i przypraw, mieszamy wszystko dokładnie.
Mięsną masę dzielimy na 3 części. Filię spożywczą tniemy na 3 prostokąty. Następnie zawijamy uformowane w kiełbaski mięso tak, jakbyśmy zawijali cukierek w papierek i na końcach zawijamy pętelki.
Zagotowujemy wodę w dużym garze, wsadzamy do niego wkładkę do parowania i na niej układamy kiełbaski i przykrywamy pokrywką (jeśli ktoś posiada parowar, to w nim paruje kiełbaski :) ). Kiełbaski powinny parować się około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i zostawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i podajemy od razu lub zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i chowamy do lodówki, by dobrze się schłodziły.
Ja zjadłam kiełbaski z chlebem, który upiekłam w wypiekaczu. Do jego wypieku użyłam mieszanki Chleba Polskiego - Chleb Sądecki wieloziarnisty z ziarnami 3 zbóż, dodałam 340 ml maślanki i 12 g drożdży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz