wtorek, 10 grudnia 2013

Tiramisu z makiem

Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczynam porządnie myśleć o świętach.  Już wiem komu jaki prezent podaruję, bo zawsze wcześniej o prezentach myślę i teraz na spokojnie ustalam menu na Boże Narodzenie. Jest mi trochę trudno się zdecydować co przyrządzić - z jednej strony nie wyobrażam sobie świąt bez tradycyjnych potraw, a z drugiej chciało by się trochę poeksperymentować. Może też dlatego, w tym roku mam zamiar zrobić i trochę staroci i trochę nowości - każdego po trochu, nie w dużych ilościach :]
I tak w chęci zrobienia czegoś nowego powstał ten makowy deser - niebo w gębie!

Składniki:
200 g maku
50 g masła
3 łyżki miodu
6 suszonych śliwek
6 suszonych fig
4 łyżki rodzynek
4 łyżki włoskich orzechów
1/4 szklanki rumu

Dodatkowo
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
120 g okrągłych biszkoptów
1 szklanka mocnej herbaty
50 ml rumu
kakao
cynamon

Rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na parę godzin.
Mak przelewamy wrzątkiem. Następnie odcedzony mielimy w maszynce 3 razy.
Śliwki, figi i orzechy kroimy drobno.
Na patelni roztapiamy masło z miodem. Następnie dodajemy mak i podprażamy. Do maku dodajemy śliwki, figi, orzechy i rodzynki razem z rumem. Wszystko razem mieszamy i podprażamy. Kiedy masa będzie już gotowa ściągamy ją z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i mieszamy.
Do mocno zaparzonej herbaty wlewamy 50 ml rumu.
Przygotowujemy szklane naczynie.
Maczamy po kolei biszkopty i układamy je na dnie naczynia. Następnie na warstwie biszkoptów rozsmarowujemy 1/2 masy makowej. Na masę makową dajemy 1/2 masy mascarpone.
Następnie powtarzamy czynność: maczamy i układamy biszkopty, smarujemy je masą makową a następnie masą mascarpone. Wygładzamy masę mascarpone a następnie posypujemy ją przesianym przez sitko kakao. Na końcu całość posypujemy cynamonem. Wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj