poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kokosowy biszkopt przełożony masą malinową i bita śmietaną

Ciasto, które spokojnie może robić za tort. Biszkopta możemy upiec w dowolnej foremce, przełożyć go masami i nie bawić się z dekoracją - wtedy mamy szybkie ciasto, takie "na co dzień". Ale kiedy przybierzemy ciasto polewa czekoladową i owocami - robi się od razu ciasto "odświętne".

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli

Składniki na masę malinową:
1 słoik dżemu malinowego
2 budynie waniliowe z cukrem

Składniki na masę śmietankową:
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny

Składniki na polewę:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Do nasączenia:
1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryną lub rum

Piekarnik nastawiamy na 180C.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i wbijamy ponownie do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy do piany żółtka i chwileczkę ubijamy (30 sekund).
Wiórki kokosowe przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Do ciastka dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (kształt dowolny, ciasto wystarcza na okrągłą tortownicę o średnicy o 26 cm) i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Dżem malinowy przekładamy do rondelka, dodajemy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy.
Proszek budyniowy mieszkamy z 1/2 szklanki zimnej wody a następnie przelewamy do  gorących malin. Zagotowujemy całość, cały czas mieszając i następnie ściągamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy masę śmietankową.
Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier puder i ubijamy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do bitej śmietany i mieszamy dokładnie. Wkładamy masę śmietankową do lodówki.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden krążek kładziemy na paterze i nasączamy go. Następnie smarujemy całą masą malinową. Na masę malinową wykładamy całą masę śmietankową i przykrywamy całość drugim krążkiem biszkopta. Dociskamy lekko, a następnie nasączamy i wkładamy ciasto do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wierz polewamy czekoladą i dekorujemy owocami.
Ciasto trzymamy w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj