czwartek, 8 sierpnia 2013

Jogurtowe lody z szampanem i bazylią

Po tym jak zrobiłam lody z czerwonego wina, postanowiłam jeszcze trochę pokombinować z alkoholowymi lodami. Była akurat okazja, bo miałam gości w weekend, więc stwierdziłam - robię nowe lody!
Efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Lody nie są słodkie, ale bardzo orzeźwiające, a smak alkoholu nie wybija się za bardzo. Polecam!

Składniki:
800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
200 ml szampana
4 łyżki cukru pudru
7 listków bazylii

Jogurt wkładamy do zamrażarki na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy go i przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy szampana i mocno poszatkowane listki bazylii. mieszamy bardzo dokładnie.
Przelewamy masę (jest bardzo płynna) do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Wyciągamy z zamrażarki co godzinę, mieszamy łyżka i wkładamy ponownie. Jak już się porządnie zamrożą można jeść :]
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj