poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka Cobb - z kurczakiem, awokado i serem pleśniowym

Sałatka, która nadaję się na imprezę, na lunch do pracy, jak również obiad w domu. Pyszna i sycąca, nie jest to dietetyczna propozycja, ale czasem można sobie pozwolić na szaleństwo :]

Składniki:
1 pierś z kurczaka
70 g wędzonego boczku
10 pomidorków koktajlowych
1/2 awokado
50 g sera z niebieską pleśnią
sałata lodowa
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka
1 łyżka oliwy

Składniki na dressing:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka sosu Worchester
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Filet z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż. Następnie posypujemy go solą, pieprzem i ostrą papryką i zostawiamy na chwilę.
Boczek kroimy w drobna kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy aż się tłuszcz wytopi a skwarki zarumienią.
Sałatę myjemy, kroimy i układamy na talerzu. Później tak samo postępujemy z pomidorkami.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę i dokładamy na talerz.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy filety z kurczaka z każdej ze stron.
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki na dressing, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sałaty.
Usmażonego kurczaka ściągamy z patelni, kroimy na paseczki i dodajemy do sałatki.
Do sałatki dodajemy podsmażony boczek, poszatkowaną natkę pietruszki i całość polewamy sosem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj