poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Mocno czekoladowy sernik z malinami

Maliny + sernik + czekolada = przepis na cudowne doznania smakowe.
Kiedy w tamtym tygodniu odwiedzałam moją przyjaciółkę, nie mogłam jechać z pustymi rękami. Ponieważ wiem, że jest takim samym łasuchem jak ja, musiałam przygotować coś niezwykłego. Czekoladowy sernik już w samej nazwie daję gwarancję niesamowitych doznań a dodając do niego maliny wzmocniła efekt.
Ciasto jest świetne, i takie jeszcze ciepłe z blachy czy też zimne z lodówki. Nie jest za bardzo słodki, więc nie zamula i pięknie komponuje się z kawą :)

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
3/4 margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
1/2 szklanki drobnego cukru
3 jajka
3/4 szklanki kakao
2 budynie czekoladowe
1 łyżeczka pasty waniliowej
125 ml śmietany 36%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
500 g malin

Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Zawijamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180C.
1 czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną 36%.
Do miski wkładamy twaróg sernikowy, mascarpone i cukier. Ubijamy. Następnie dodajemy pastę waniliową i jajka. Ubijamy. Kolejno wsypujemy kakao i budynie czekoladowe. Ubijamy. Na koniec dodajemy stopioną czekoladę i ubijamy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy maliny i 1 tabliczkę czekolady połamana w drobna kostkę.
Formę na ciasto smarujemy tłuszczem i ścieramy do niej ciasto. Następnie zalewamy je masą serową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 60-70 minut i pieczemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj