piątek, 28 czerwca 2013

Śniadanie - jajko w koszyczkach

Pierwszy wakacyjny weekend już przed nami. Ja niestety na urlop muszę poczekać jeszcze prawie 2 miesiące, ale z końca tygodnia cieszę się na pewno jak większość. Soboty i niedziele dają dużo możliwości na gotowanie, nie mam wtedy takiej presji czasu i na spokojnie mogę eksperymentować :D
Na leniwe weekendowe śniadanie polecam zapiekane jajka w koszyczkach z szynki!

Składniki:
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub boczku)
2 jajka
2 kromki chleba razowego
pomidor
ogórek
szczypiorek
twarożek do smarowania
parmezan
masło

Piekarnik nastawiamy na 200C.
Dwie kokilki (lub foremki na muffinki) smarujemy cienką warstwą masła. Następnie układamy na krzyż w każdej foremce po 2 plastry szynki.
Następnie wbijamy do każdej z kokilek jajko. Wsadzamy tak przygotowane foremki do piekarnika, do czasu aż się jajko zetnie.
W tym czasie przygotowujemy kanapki razowe z twarożkiem, pomidorem i ogórkiem.
Upieczone jajka wyciągamy delikatnie z foremek i układamy na talerzu razem z kanapkami.
Całość posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
 

2 komentarze:

Drukuj