Składniki:
Kilkanaście
dużych pieczarek
2 opakowania chudego twarogu
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sok z cytryny
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki
ziaren łuskanego słonecznika
sól, pieprz
tymianek, rozmaryn
Grzyby czyścimy i osuszamy. Odłączamy kapelusze od nóżek. Kapelusze zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Ziarna sezamu i słonecznika podprażamy na złoty kolor na suchej patelni.
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z drobno siekanymi nóżkami grzybów, ziarnami i twarogiem.
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Kapelusze wyciągamy z zalewy
i odsączamy. Wnętrze napełniamy przygotowaną masą twarogową. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, farszem do góry. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu przekładamy na półmisek.
Smacznego!
Takie nadziane pieczarki to świetna przekąska, jak i dodatek do dań.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna