Składniki na bezę:
3 białka
150 g brązowego cukru
1 mała łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Składniki na masę:
250 ml śmietany kremówki
150 g serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru z wanilią)
Dodatkowo:
100 g borówek
300 g truskawek
Pieczenie bezy zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia. Rozkładamy papier na blacie i odrysowujemy dwa serca. Następnie papier wyłożyć na dużej blaszce.
Piekarnik
nastawiamy na 180C.
Białka wlewamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę octu, a następnie – cały czas miksując - wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijamy do chwili, gdy piana będzie sztywna i po odwróceniu miski dnem do góry nie spadnie.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy na przygotowany wcześniej papier.
Wstawiamy bezy do nagrzanego do piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej serek, miękkie masło i pastę waniliową. Mieszamy.
Białka wlewamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę octu, a następnie – cały czas miksując - wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijamy do chwili, gdy piana będzie sztywna i po odwróceniu miski dnem do góry nie spadnie.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy na przygotowany wcześniej papier.
Wstawiamy bezy do nagrzanego do piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej serek, miękkie masło i pastę waniliową. Mieszamy.
Owoce
myjemy. Truskawki kroimy na małe kawałki.
Na
jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzamy przygotowany krem zostawiając
sobie troszkę kremu na górną bezę. Układamy na nim pokrojone truskawki. Przykrywamy
drugim krążkiem. Resztę kremu wykładamy delikatnie na górną bezę – nie można
dociskać za bardzo, gdyż beza może nam pęknąć. Następnie dekorujemy truskawkami
i borówkami.
Smacznego!
Bomba - również kaloryczna. Ale za to jak wygląda =)
OdpowiedzUsuń