Sezon truskawkowy w pełni. Cały rok czeka się na te parę tygodni, kiedy można jeść dzień w dzień świeże polskie truskawki, które nie mają sobie równych. Soczyste i słodkie, idealne do zjedzenia po umyciu, zmiksowane z jogurtem lub w cieście. Dziś proponuję szybką tartę z ciasta francuskiego z tymi wspaniałymi owocami :]
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g truskawek
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka masła
kilka listków stewii
szczypta brązowego cukru
Nastawiamy piekarnik na 220C.
Łyżkę masła topimy na patelni i odstawiamy.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułki, i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski i dodajemy pastę waniliową (można użyć ziarenek z laski wanilii lub cukru waniliowego w ostateczności) i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim ciasto francuskie i zawijamy końce ciasta do środka. Smarujemy ciasto roztopionym masłem. Następnie układamy na cieście kilka listków stewi (jeśli nie mamy można pominąć). Na listki układamy truskawki, jedno obok drugiego - jak łuski ryby. Na koniec całość posypujemy odrobiną brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
tarta ładna a z stewią nic nie robiłam,ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńStewia jest słodka, jak się pożyje liść jest słodka jak cukier
Usuń