poniedziałek, 17 czerwca 2013

Faszerowane pieczarki

Bardzo ciekawy i oryginalny przepis na faszerowane pieczarki. Sprawdzony na imprezie, idealny jako przekąska :]


Składniki:
Kilkanaście dużych pieczarek
2 opakowania chudego twarogu
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sok z  cytryny
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika
 sól, pieprz
tymianek, rozmaryn

Grzyby czyścimy i osuszamy. Odłączamy kapelusze od nóżek. Kapelusze zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Ziarna sezamu i słonecznika podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. 
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z drobno siekanymi nóżkami grzybów, ziarnami i twarogiem. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Kapelusze wyciągamy z zalewy i odsączamy. Wnętrze napełniamy przygotowaną masą twarogową. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, farszem do góry. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu przekładamy na półmisek. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie nadziane pieczarki to świetna przekąska, jak i dodatek do dań.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń

Drukuj