wtorek, 14 maja 2013

Szarlotka Last Minute

Bardzo często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chce nam się iść do sklepu ani piec. Są też takie sytuacje, że wpadnie ktoś do nas niezapowiedziany na kawę i nie mamy co do tej kawy podać. Idealnym rozwiązaniem jest ekspresowa szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje 5 minut, później pieczenie jedyne 20 minut i ciasto gotowe. Pyszne, chrupiące ciasto francuskie a do tego miękkie, rozpływające się w ustach słodkie jabłka. Czego łakomczuch może pragnąć bardziej? ja nie wiem :D

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
1 łyżka masła
cynamon, kardamon
brązowy cukier

Piekarnik nastawiamy na 220C.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Masło roztapiamy.
Wykładamy dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim ciasto francuskie. Zawijamy lekko boki do środka. Całość ciasta smarujemy roztopionym masłem. Następnie układamy kawałki jabłka na całej długości ciasta blisko siebie. Posypujemy jabłka cynamonem, kardamonem (jeśli mamy ochotę możemy posypać np. cukrem waniliowym) i brązowym cukrem.
Wstawiamy ciasto do gorącego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jaka szybka i na pewno smaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam kiedyś identyczną, tylko w ciasteczkach, bardzo dobra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też muszę kiedyś spróbować zrobić w formie ciasteczek :]

      Usuń

Drukuj