wtorek, 21 maja 2013

Serduszka indycze faszerowane pieczarkami i zapiekane z boczkiem

Podroby bardzo rzadko goszczą u mnie na stole. Nie umiem wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, bo oboje z mężem lubimy serduszka, wątróbki czy żołądki. Postanowiłam to zmienić i wrzucić na blogu przepis na pieczone faszerowane serduszka - niebo w gębie :]

Składniki:
10 serduszek indyczych
10 plastrów boczku
250 g pieczarek
mała czerwona cebulka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła

Składniki na sos pieczarkowo-śmietanowy:
300 g pieczarek
1 czerwona cebula
250 ml bulionu (może być z kostki)
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

       Na początku przygotowujemy farsz pieczarkowy do serduszek.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy je w kostkę.
Na patelni topimy mało i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Ściągamy pieczarki z ognia, przerzucamy do miski i miksujemy blenderem na masę.
       Nastawiamy piekarnik na 190C.
Serduszka indycze myjemy. Następnie nożem poszerzamy delikatne wnętrze serduszek. Za pomocą łyżeczki wsadzamy do środka serca farsz pieczarkowy. Później każde serduszko owijamy plastrem boczku i układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym i posypujemy gałką muszkatołową. Tak przygotowane serduszka wkładamy do piekarnika na 35-40 minut.
       Przygotowujemy sos.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy je w kostkę.
Na patelni topimy mało i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy. Po chwili dodajemy 2/3 bulionu i gotujemy przez 10 minut.
Śmietankę przelewamy do miseczki, dodajemy do niej mąkę i mieszamy trzepaczką by nie powstały grudki. Następnie dolewamy do śmietanki resztę bulionu, mieszamy i wlewamy do gotujących się pieczarek energicznie mieszając trzepaczką. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie dodawałam już do niego soli i pieprzu, bo nie było takiej potrzeby, ale warto go skosztować i w razie potrzeby doprawić :]
        Upieczone serduszka wykładamy na talerz, polewamy sosem. Ja podałam je z plackami z kaszy gryczanej.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj