środa, 22 maja 2013

Tort tiramisu

Jeden z moich ulubionych tortów - o smaku tiramisu. Jest szybki do zrobienia, zawsze wychodzi, rozpływa się w ustach i smakuje cudownie! Polecam!

Składniki na ciasto:
 6 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy 
sól

Składniki na masę:
200 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki syropu amaretto
  
Do nasączenia:
1 szklanka bardzo mocnej kawy
1/3 szklanki syropu amaretto lub likieru
  
Do dekoracji:
czekolada z nadzieniem tiramisu lub cappuccino w kostkach
kakao 

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i wbijamy ponownie do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy do piany żółtka i chwileczkę ubijamy (30 sekund).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Do ciastka dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (kształt dowolny, ciasto wystarcza na okrągłą tortownicę o średnicy o 26 cm) i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
W misce ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ją do serka mascarpone, dorzucamy cukier waniliowy, amaretto i mieszamy.
W małej miseczce mieszamy kawę z likierem.
Biszkopt kroimy na 3 krążki.
Pierwszy krążek nasączamy 1/3 porcji kawy z likierem. Następnie rozprowadzamy na nim 1/3 masy mascarpone. Układamy na nim drugi krążek i powtarzamy czynność. Następnie układamy 3 krążek i powtarzamy czynności, przy czym tak rozprowadzamy masę by nam została na rozprowadzenie po całym torcie - górze i bokach. Kiedy już cały tort jest wysmarowany masą, na wierzch, przez sitko przesiewamy kakao. Po bokach toru przyciskamy do masy po jednym kawałku czekolady.
Tort wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj