poniedziałek, 6 maja 2013

Podpłomyki cebulowe oraz czosnkowo-pietruszkowe

1 maja, razem ze swoim bractwem rycerskim wybraliśmy się na pierwszy turniej w tym roku. Byliśmy w Kliczkowie. Było bardzo zimno, ale na szczęście nie padało - błoto + wełniana suknia dworska to nie jest fajny duet. Za każdym razem kiedy jadę na tego typu imprezę, staram się coś upiec dla przyjaciół. Tym razem zdecydowałam się na podpłomyki w dwóch smakach - cebulowe (zostały zjedzone natychmiast) oraz czosnkowo-pietruszkowe (niezwykle aromatyczne i mój faworyt!). Chlebki idealnie znajdą się na przekąskę w ciągu dnia, jak i dodatek do dań z grilla!

Składniki na ciasto:
500g maki pszennej pełnoziarnistej do wypieku chleba (użyłam Lubelli)
15g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki na masę cebulową:
3 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, ostra papryka

Składniki na masę czosnkowo-pietruszkową:
2 główki czosnku
2 pęczki natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Ciasto drożdżowe robiłam w wypiekaczu do chleba.
Wlewamy do pojemnika wodę, oliwę, następnie dodajemy mąkę, sól, a na wierzch pokruszone drożdże. Ustawiamy program na zagniatanie i wyrośnięcie.
Robimy masę cebulową.
Obieramy cebule i kroimy je w piórka. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i dusimy 10 minut.
Następnie zabieramy się za masę czosnkowo-pietruszkową.   
Nastawiamy piekarnik na 190C. Główki czosnku przekładamy na kawałki folii aluminiowej, skrapiamy je lekko oliwą, luźno zawijamy tworząc sakiewki i wstawiamy do piekarnika 25 minut. Upieczone ząbki wyciągamy, przekładamy do moździerza i ucieramy na masę. Następnie przekładamy czosnek do miseczki. Do moździerza wkładamy teraz niedbale posiekaną natkę pietruszki i ucieramy (możemy również czosnek i natkę zmielić w blenderze).  Natkę przekładamy do miseczki z czosnkiem. Dodajemy do niej oliwę, sól i pieprz. Mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy je z wypiekacza. Ciasto możemy podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki – 1 cebulowy, 2 czosnkowo pietruszkowy. Ja zdecydowałam się na zrobienie 12 małych podpłomyków.
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Ciasto dzielimy na 12 okrągłych płaskich placuszków, układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Następnie na każdym placuszku, robimy pacami wgłębienia i nakładamy farsz cebulowy na 6 plackach, i farsz czosnkowo-pietruszkowy na kolejnych 6.
Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!


1 komentarz:

Drukuj