Składniki na ciasto:
500g maki pszennej pełnoziarnistej do wypieku chleba (użyłam Lubelli)
15g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
5 łyżek oliwy z oliwek
Składniki na masę cebulową:
3 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, ostra papryka
Składniki na masę czosnkowo-pietruszkową:
2 główki czosnku
2 pęczki natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ciasto drożdżowe robiłam w wypiekaczu do chleba.
Wlewamy
do pojemnika wodę, oliwę, następnie dodajemy mąkę, sól, a na wierzch pokruszone
drożdże. Ustawiamy program na zagniatanie i wyrośnięcie.
Robimy masę cebulową.
Obieramy
cebule i kroimy je w piórka. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę,
doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i dusimy 10 minut.
Następnie zabieramy się za masę
czosnkowo-pietruszkową.
Nastawiamy
piekarnik na 190C. Główki czosnku przekładamy na kawałki folii aluminiowej,
skrapiamy je lekko oliwą, luźno zawijamy tworząc sakiewki i wstawiamy do
piekarnika 25 minut. Upieczone ząbki wyciągamy, przekładamy do moździerza i
ucieramy na masę. Następnie przekładamy czosnek do miseczki. Do moździerza
wkładamy teraz niedbale posiekaną natkę pietruszki i ucieramy (możemy również
czosnek i natkę zmielić w blenderze).
Natkę przekładamy do miseczki z czosnkiem. Dodajemy do niej oliwę, sól i
pieprz. Mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy je z
wypiekacza. Ciasto możemy podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki – 1 cebulowy,
2 czosnkowo pietruszkowy. Ja zdecydowałam się na zrobienie 12 małych
podpłomyków.
Nastawiamy
piekarnik na 200C.
Ciasto
dzielimy na 12 okrągłych płaskich placuszków, układamy je na papierze do
pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Następnie na każdym
placuszku, robimy pacami wgłębienia i nakładamy farsz cebulowy na 6 plackach, i
farsz czosnkowo-pietruszkowy na kolejnych 6.
Wstawiamy
do piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!
Uwielbiam takie chlebowe przekąski. :)
OdpowiedzUsuń