wtorek, 7 maja 2013

Ciasto z masą orzechowo-rodzynkową

Ciasto, które mój mąż i teściowa pochłonęli sami w jeden wieczór. Ich numer jeden - pyszna masa orzechowa z dodatkiem rodzynek. Bardzo słodkie ciasto, ciekawa konsystencja i świetne dogranie spodu ciasta z masą. Polecam!

Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na masę:
3/4 kostki masła
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
250 g rodzynek
200 g mielonych orzechów laskowych

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy wszystko delikatnie. Na sam koniec dodajemy mleko i miksujemy. Przelewamy masę na blachę - może nam się wydawać, że ciasto będzie płaskie, ale nie martwcie się, na pewno wyrośnie. Wystawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli się upiekło, wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy masę.
Do rondelka wrzucamy masło, mleko i cukier. Mieszamy aż się masło rozpuści. Następnie wrzucamy orzechy i rodzynki. Mieszamy i gotujemy do czasu kiedy masa stężeje - nawet 20 minut. Zostawiamy do przestudzenia.
Smarujemy wierzch ciasta masą i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj