wtorek, 28 maja 2013

Makaron ze świeżym szpiankiem

Pomysł na bardzo szybki i zdrowy obiad nie tylko na piątek. Uwielbiam szpinak, i najczęściej spożywam go w formie z makaronem. I zazwyczaj jest to mrożony szpinak. Korzystając jednak z faktu, że możemy cieszyć się teraz świeżymi warzywami polecam odstawić mrożonki na bok i delektować się pełnią smaku świeżego szpinaku :]

Składniki:
250 g świeżego szpinaku
1 puszka pomidorów krojonych
150 g sera typu feta
4 ząbki czosnku
makaron
oliwa
sól, pieprz, ostra papryka

Nastawiamy w garnku wodę, solimy i gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Szpinak płuczemy w zimnej wodzie.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy liście szpinaku. Na początku nie będą chciały się pomieścić na patelni, ale nie przejmujcie się, szybko stracą swoją objętość.
Kiedy szpinak zmięknie dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko. Po około 10 minutach oddajemy ser feta pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy 3 minuty. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie solą (pamiętajmy że feta jest słona!).
Gotowy sos podajemy z makaronem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj