Bardzo szybka zapiekanka jest idealną propozycją na obiad dla ludzi zabieganych. Można zrobić dużą zapiekankę w piątek na obiad i na pewno zostanie nam coś jeszcze na sobotę. Robią tą zapiekankę zainspirowałam się tym, jak wykonuję się oryginalną zapiekankę pasterską - mięsno warzywny farsz przykryty puree, a wszystko pięknie zapieczone. Pycha!
Przygotowując tą zapiekankę, wspomogłam się sosem firmy Tarsmak. Sos mięsno warzywny można spokojnie zrobić samemu, jednakże kiedy zależy nam na czasie, możemy go zaoszczędzić na myciu, obieraniu, krojeniu i duszeni warzyw. Sos jest bardzo gęsty, wyraźnie widoczne są warzywa i gorąco go polecam, tym którzy nie lubią gotować od podstaw, dla tych co lubią się wspomóc gotowymi sosami, jak i tym, którzy nie mają dużo czasu na przygotowanie posiłków.
No, albo też dla takich ludzi jak mój mąż - którzy lubią zjeść gotowy sos łyżka ze słoika w asyście kanapki :]
Składniki:
400 g mięsa mielonego
1 słoik sosu warzywnego z pieczarkami Tarsmak
4 ziemniaki
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Mięso mielone podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niego sos warzywny i dusimy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę tworząc puree. Dodajemy do nich masło i mleko. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do małego naczynia żaroodpornego przekładamy sos mięsno - warzywny. Przykrywamy go puree (jeśli mamy ochotę możemy między mięsem a puree ułożyć warstwę z sera). Wierzch wygładzamy i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz