Do przetestowania pozostał mi jeden sos firmy Tarsmak. Chwilę myślałam co z nim zrobić. Nie chciałam robić kolejnej zapiekanki, mimo że takie gotowe sosy bardzo mi do nich pasują. Zdecydowałam się na danie z makaronem ryżowym i to był strzał w dziesiątkę!.
Tak jak pozostałe sosy Tarsmak, które testowałam - ten również był gęsty, dobry do spożycia na zimno i świetnie sprawdził się jako łącznik całego danie. Wkomponował się idealnie, świetnie smakował z makaronem i mięsem.
Minusem akurat tego sosu jest to, że nie ma tak jak poprzednie dużo warzyw w sobie. Są za to przyprawy: curry, zioła, chili, sól.
Składniki:
1 mała polędwiczka wieprzowa
1 ostra zielona papryczka
4 ząbki czosnku
oliwa
makaron ryżowy
1 słoik sosu Red Thai Tarsmak
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na chwilę.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Przyprawiamy ja solą, kolorowym pieprzem i ostrą przyprawą.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej czosnek i papryczkę. Później dodajemy mięso i podsmażamy aż się zarumieni. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos Tarsmak i dusimy chwilę. Na sam koniec, dodajemy do mięsa makaron i dusimy 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!
A czy to nie wyszło aby troszkę zbyt ostre? :)
OdpowiedzUsuńbyło ostre, ale mój mąż był zachwycony :]
Usuń