poniedziałek, 12 marca 2012

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Nie wiem czy wiedzieliście (ja dowiedziałam się niedawno), że sezon na świeży szpinak zaczyna się w marcu? I faktycznie, kiedy wybrałam się do warzywniaka, piękne zielone liście zapakowane były do pojemniczków i tylko czekały, żeby je zabrać ze sobą do domu. Kupiłam je nie wiedząc w sumie co z nich zrobić: sałatkę, sos, danie główne? W końcu zdecydowałam się na szybką i łatwą sałatkę i to był strzał w dziesiątkę!


Składniki:
250 g świeżego szpinaku
1 duży pomidor
3-4 rzodkiewki
50 g gorgonzoli

dodatkowo sos winegret (gotowy, z saszetki albo przygotowany samemu)

Liście szpinaku delikatnie płuczemy. Pomidora parzymy przez chwilkę wrzącą woda, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę porządnie myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. W dłoniach kruszymy ser (albo kroimy na kawałeczki) i wrzucamy do sałatki. Zalewamy sosem winegret i możemy od razu jeść.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zapomniałam o serze, ale bez niego i tak jest pyszna!! Zamiast dużego pomidora użyłam dwie garści pomidorków cherry, bo uważam że o tej porze roku są o niebo smaczniejsze! PYCHA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie lubię pomidorków cherry :] ostatnio jadłam pierwszego pomidora malinowego, kosztował fortunę, ale ten smak i zapach był wart każdej ceny

    OdpowiedzUsuń

Drukuj